Ennyit költ egy fiatal saját lakásának megvásárlására

Tavalyhoz képest, idén márciusban 16 százalékponttal csökkent a 20-30 és 30-40 éves korcsoportba tartozó vevők aránya, míg az idősebb korosztályoké nőtt - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Budapesten a 30 év alatti vásárlók átlagosan 24,6, vidéken 14,2 millió forintért vásároltak lakást.

A fővárosban a legdrágább lakásokat a 40-50 éves korosztály vásárolja, akik átlagosan közel 37 millió forintot költenek el. A legkevesebbet a már említett 30 év alattiak költik, ők kevesebb, mint 25 millió forintot szánnak a lakásuk megvásárlására. Vidéken szintén a 40-50 közti korosztály választja a legdrágább lakásokat, ők 19 milliót fizetnek ki tranzakciónként, míg a vidéki fiatalok - 30 év alattiak - 14 milliót költenek átlagosan egy lakásra. Hasonlóan a fővároshoz, vidéken a középkorú (40-50 év) és az idősebb (60+) korcsoportba tartozó vevők aránya nőtt, míg a fiatalabbak aránya csökkent tavaly márciushoz képest.


Ennyit költ egy fiatal saját lakásának megvásárlására

Jó hír az eladók számára, hogy a panellakások értékesítési ideje minden esetben gyorsult az előző év márciusához képest. Vidéken átlagosan 2 hónapon
belül elkelnek az ingatlanközvetítői hálózatok által értékesített lakások, de a pesti oldalon is csak pár nappal haladja meg ezt az értéket. A használt téglalakásoknál ennél hosszabb idővel érdemes számolni. Itt Budapest esetében átlagosan 3-4 hónap alatt, ezen belül a belvárosban a 107 nap alatt kelnek el a lakások.