Az agglomerációba költözés margójára

Az agglomerációba költözés margójára

2022-02-03 12:36:00

Évek óta népszerű trend a nagyvárosból a környező kisebb településekre költözni. Az egyik fő ok minden bizonnyal a nagyvárosok ingatlan árainak magas szintje, de emellett a nyugodt, csendes környezet előnyei és a természethez közelebbi életmód is vonzó sokak számára.

Az agglomerációba költözésnek azonban vannak nehézségei. Ha az ember csak a költözés után szembesül velük, lehet, hogy nem élete legjobb döntéseinek egyikeként fog gondolni a kiköltözésre.


A szolgáltatások elérhetősége

Egy város sűrűn lakott és a sok lakó jelentős kereslet-koncentrációt jelent. Így egy nagyvárosban jó eséllyel sétatávban lesz egy élelmiszerbolt, zöldséges, kozmetikus stb. Minden ilyen apróságért autóba ülni még annak sincs kedve, aki igazán szeret autózni.

Ha valamilyen szolgáltatásért kissé messzebb kell mennünk, legyen az egy uszoda, bevásárlóközpont, kávézó, egy nagyvárosban ezek tömegközlekedéssel elérhetőek. Ha szívesen vezetünk, a tömegközlekedés nem feltétlen lesz önmagában vonzó, de ha gyerekünk is van, és nem csak a saját közlekedésünket kell megoldanunk, a tömegközlekedés jelenti az egyetlen lehetőséget, hogy ne kelljen mindenhová autóval szállítani a csemetét is.

A gyorsan növekvő agglomerációs településeken az önkormányzatok nehezen tudják tartani a lépést az infrastruktúra fejlesztésével. Gyakori, hogy az új utcák nincsenek burkolva, és van, hogy a csatornarendszer sem elérhető egy adott építési telekről. Ezeknek a telkeknek a csatornarendszer fejlesztése és az utak  aszfaltozása az önkormányzatok számára is jelentős beruházás, ami igen hosszan elhúzódhat. Aki kiköltözik, jobban teszi, ha abból indul ki, hogy ezek a beruházások csak hosszú távon fognak megvalósulni.

Meg kell említeni az egészségügyi ellátást is. Egy nagyvárosban, ha szükség van egy szakorvosi vizsgálatra, egy szakrendelő vagy egy kórház viszonylag könnyen elérhető. Az agglomerációból ilyen jellegű ellátásért, jó eséllyel be kell menni ezekért a városba, és így a normál várakozási időhöz hozzá kell számolnunk még legalább egy óra ingázási időt.


Kapcsolatok

Sok agglomerációba költöző városi ember tapasztalja meg, hogy a kiköltözéssel távolabb kerül barátaitól, ismerőseitől. Ha nyitott az ember, könnyen kialakíthat új kapcsolatokat, de azoktól az ismerőseitől, akikkel az ismeretség hosszabb múltra tekint vissza és mélyebb, mégis távolabb kerül. Ugyanez a távolabb kerülés mondható el általában a családi kapcsolatokról is.



A kertes ház vonzása

Sokan azért költöznek az agglomerációba, mert szeretnének végre kertes házban élni. Több tér, több lehetőség, kevesebb áthallás a szomszédból, esetleg lehetőség kutya, macska tartására. Valóban vonzóak ezek egy társasházi lakó számára, de éppen ők azok, akik nem tudják, mennyi munkát hoz magával egy kert gondozása. A kert rendben tartása kedvtelés helyett gyorsan válhat nyűggé, és jelentős összegeket elnyelő és véget nem érő projektté. Sokakat meglepetésként ér például, hogy az új építésű házunk elé 20 méter zsalukő  kerítést felhúzni ma már milliós tétel.

Ház tulajdonosként az ember már nem számíthat a közös képviselőre, és ha bármi elromlik, sérül, maga kell, hogy festőt, vízszerelőt vagy éppen tetőfedő  szakembert keressen.


Autóhoz kötöttség

Vannak agglomerációs települések, amelyeknek kimondottan jó a tömegközlekedése. Gyakori buszjáratok kötik össze a nagyvárossal, vagy akár kötött pályán is jól megközelíthető onnan a város. Ne feledjük azonban, hogy az adott agglomerációs településnek csak kis részéről érhetőek el könnyen, gyalog ezek az utazási eszközök. A házunktól a vonat-, vagy buszmegállóig eljutni könnyen lehet fél óra séta vagy 5 perc autóval.

Ez is jól mutatja, hogy egy agglomerációs településen nem igazán mondhatunk le a saját autóról.

Ha szerencsések vagyunk és a településünkön van Aldi / Lidl / DM, ezek sem a házunk mellett lesznek, és lesz egy újabb utunk, amihez autóra van szükség.




Életforma

Nagyvárosból agglomerációs településre költözni egy életforma váltás. Ha van rá lehetőség, a végleges döntés előtt érdemes a kiszemelt településen első lépésként bérelni egy ingatlant, és pár hónapra kipróbálni, milyen ott az élet. Ha továbbra is vonzó, biztosabbak lehetünk döntésünk helyességében, ha pedig mégsem, azzal jelentős energiákat és költségeket spórolhatunk meg.



Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
ingatlan öröklése
Miként felel az örökös az örökhagyó tartozásáért?
Ha öröklésre kerül sor, akkor nem ritka, hogy az elhunyt tartozásokat hagyott hátra. Ilyen esetben mindig felmerül a kérdés, hogy az örökös felel-e az örökhagyó tartozásáért? Ha pedig az örökös felel a tartozásért, akkor fontos, hogy saját vagyonával is köteles-e helytállni?
Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?
Mit értünk tulajdonjog fenntartás és függőben tartás alatt ingatlan adásvételnél?
Ingatlan adásvételi  szerződések esetén gyakran találkozhatunk a „tulajdonjog fenntartással” való  eladás és a „függőben tartással” való eladás kifejezésekkel. Azonban e kifejezések  jelentése és a szerződésben játszott szerepe sokaknak nem világos. Mit jelent a  tulajdonjog fenntartás és a függőben tartás?
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!