Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék

2022-09-02 12:54:05

Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.


Portfolio
2022. augusztus 30. 09:51


A kedvezményes lakásáfa bejelentési (illetve az építési engedély megszerzésének) határidejének két éves kitolása után


MOST AZ ÉPÍTKEZÉS BEFEJEZÉSÉNEK A HATÁRIDEJE IS KITOLÓDHAT, EZ 2028 DECEMBER 31-IG


- derül ki Varga Mihály Facebook bejegyzéséből. A határidő kitolását az Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte, a Pénzügyminisztérium pedig elfogadta és támogatja. A végleges döntést az országgyűlés fogja meghozni. A pénzügyminiszter szerint ez évente 200 milliárd forintot hagy az embereknél.

Amennyiben a javaslat átmegy a parlamenten (és nincs okunk azt feltételezni, hogy ne így lenne), úgy az 5%-os lakásáfa így minden új építésű lakásra vonatkozik majd, mely 2024 végéig megszerzi az építési engedélyt - vagy egyszerű bejelentés esetén az építést eddig az időpontig bejelentették - és 2028 végéig befejezik az építését.

A döntés fontos kérdőjelet oszlat el a lakáspiacon. A kormány még július végén jelentette be, hogy folytatódik a sikeresnek bizonyult kedvezményes lakásáfa-program, de eddig nem volt egyértelmű, hogy a bejelentés és az építési engedély megszerzésének határidejével az építés befejezésének határideje is módosul-e.

Mint azt az eredeti bejelentés után elemzésünkben összegeztük: a kedvezményes áfa meghosszabbítása kedvező, mert nem fognak befagyni az új projektindítások - amire egyébként valós esély volt -, a lakosság inkább mer majd magán jelleggel építkezni (generálkivitelező bevonásával) és év végén sem lesz őrületes kapkodás az építészeti tervek és egyéb engedélyeztetések elfogadásakor. Másfelől ugyanakkor a szabályok folyamatos módosítgatása káros hatással is van a lakáspiacra, aminek alapvetően egy kiszámítható szabályozói környezetre lenne szüksége.


Címlapkép: Getty Images

Címkék: építőipar, Varga Mihály, ingatlan, építkezés, évosz, építési engedély, kedvezményes lakásáfa

GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
Ebben különbözik a legolcsóbb és a legdrágább budapesti új lakás
Ebben különbözik a legolcsóbb és a legdrágább budapesti új lakás
Bőven több mint félmilliárd forint a különbség a legdrágább és a legolcsóbb budapesti új lakás ára között a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatbázisa alapján. Ha a fajlagos számokat nézzük, a legdrágább lakás egy négyzetméterének az árából, 5 extra négyzetmétert is vásárolhatnánk a lista legolcsóbb lakásában. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!