Hazánk vezeti a listát: két év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Hazánk vezeti a listát: két év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

2018-07-12 16:02:21

Több, mint háromszorosára nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma hazánkban 2018 első negyedévében a 2015-ös értékekhez képest - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Ezzel Magyarország első a közel 30 európai országot tartalmazó rangsorban.



Az Eurostat közel 30 országot átfogó vizsgálata alapján, Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest az idei év első három hónapjában 3,25-szörösére nőtt a kiadott lakásépítési engedélyek száma. Több mint 2,5-szeres az engedélyek számának növekedése Máltán, illetve Írországban is. Az országok többségében nem haladta meg az 50 százalékot ez a növekedés, míg hat országban csökkenés fedezhető fel a 2015-ös építési engedélyek számához képest. Ezek közül Törökország áll a lista végén, mintegy 40 százalékpontos csökkenéssel.

Hazánk vezeti a listát: két év alatt háromszorosára nőtt a lakásépítési kedv

Az egész 2017-es évet nézve közel 38 ezer építési engedélyt adtak ki Magyarországon, míg egy évvel korábban ez a szám valamivel több volt, mint 31 ezer. Ez a 20 százalékos növekedés viszonylag alacsonynak mondható a 2015 és 2016 közötti 152 százalékos növekedéshez képest. 2018 első negyedévében már 9850 kiadott építési engedélyt rögzítettek, és bár a 2015-ös azonos időszaki értéknek ez a háromszorosa, a korábbi negyedévhez képest csupán 3 százalékos bővülést jelent, így elmondható, hogy a lakásépítési kedv az elmúlt két évben igazán nagy ugrását követően a stagnálás felé vette az irányt.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője elmondta, hogy hazánkban a 2016-ban bevezetett 5 százalékos lakásáfa, az önerős építésnél 5 millió forintig visszaigényelhető áfa, valamint az új lakások esetében megnövelt CSOK összegek okozzák elsősorban a látványos felfutást. Emellett az újlakás-piacot egyaránt fűti a válság alatt százezres nagyságrendben elhalasztott kereslet aktivizálódása, illetve a nagyszámú befektetési célú vásárlás is.

A következő évek piaci működése jelen pillanatban kiszámíthatatlan, melynek egyik oka a véges építőipari kapacitás, illetve az alacsony áfakulcs körüli bizonytalanság. "A kiadott lakásépítési engedélyek száma az utóbbi pár negyedévben már stagnál, pedig a kereslet egyelőre élénk, s lépést tart a bővülő új kínálattal. A kínálat 'kisimításához', a hektikus piacmozgások elkerüléséhez fontos lenne a Kormány mihamarabbi, akár pozitív, akár negatív nyilatkozata a témában" - tette hozzá a szakember.










GAZDASÁG
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Megérkezett a kormány legszebb ajándéka a családoknak: jöhet az 58 + 30 millió!
Palkó István 2023. november 02. 06:05​Verhetetlen lesz jövőre a falusi CSOK, az új CSOK Plusz és a babaváró hitel kombinációja. Egy három gyermeket vállaló, kistelepülésen családot alapító fiatal házaspár akár 58 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 30 millió forint visszatörlesztendő kedvezményes hitelt vehet igénybe – számolta ki a Portfolio. A két gyermeket vállalóknál ugyanez 24 + 28, az egy gyermeket vállalóknál 6 + 26 millió forint lehet. Bemutatjuk, hogy jönnek ki ezek a számok, és miként optimalizálhatók a nagy összegű támogatások a családalapítás előtt álló fiatal házaspárok számára.
új lakás építés
Lakásáfa: mindenki megnyugodhat, jön az újabb haladék
Egy új javaslat értelmében a 2024 végéig meghosszabbított kedvezményes lakásáfa akár 2028. december 31-ig is alkalmazható lesz, ha az építést 2024 végéig bejelentik, vagy eddig megszerzik az engedélyt - jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter Facebook oldalán. Fontos kérdés tisztázódik ezáltal, mivel az építés bejelentésének (vagy az engedély megszerzésének) határidejének kitolása után nem volt egyértelmű, hogy a 2026-os építés befejezési határidő is módosul-e. A javaslatot ősszel tárgyalja.Portfolio2022. augusztus 30. 09:51
új lakás árak
12 százalékot estek a budapesti új lakások árai
A kertes házak viszont felértékelődtek a karantén idején.Az év első három hónapjához viszonyítva áprilisban átlagosan 12 százalékkal estek Budapesten az új lakások árai, a folyamat részben a járványhelyzet miatt bevezetett kormányzati intézkedésekkel is magyarázható – közölte az Otthon Centrum pénteken.hvg.hu 2020. május. 08. 14:45 GAZDASÁGszerző: MTI
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
Íme az ábra, ami bizonyítja az újlakás-piac visszaesését
A lakáspiacon, úgy tűnik, egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe, ami a társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is látszik - derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.Ingatlan 2019. november 17. 05:50
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!