2015 fordulatot hozott az ingatlanpiacon, az új lakásoké lehet a jövő

2015 fordulatot hozott az ingatlanpiacon, az új lakásoké lehet a jövő

2016-01-06 11:13:32
Forrás: www.miosz.hu

A válság alatt mélybe süllyedő ingatlanpiac élénküléséről szólt az idei év, elsősorban a használt lakások piacán, de a kormányzati intézkedéseknek - a Családok Otthonteremtési Kedvezményének kibővítése és a lakásépítés áfájának csökkentése miatt az újlakás-piacon is fellendülés jöhet a jövőben. Az ingatlan.com a hirdetési árak alapján készített összesítése szerint vidéken átlagosan több mint 10 százalékkal nőttek a négyzetméterárak 2015-ben, a budapesti drágulás pedig extrém mértékű, 30 százalékos volt. Igaz, térségenként eltérő volt az áremelkedés.  


Lényegében nem volt olyan hónap 2015-ben, amikor nem látott volna napvilágot olyan statisztika, amely a lakáspiaci áremelkedésről szólt volna. A lakáspiaci élénkülés ráadásul az ingatlanhirdetési piacot is felpörgette. Ezt alátámasztják az ingatlan.com adatai is: a portálon az idén 19,4 százalékkal több ingatlant hirdettek meg eladásra mint 2014-ben. 

Az árak eltérően alakultak az idén, hónapról hónapra különböző mértékű volt a drágulás éves összevetésben. Az ingatlan.com legfrissebb összeállításában az idén december közepén és az egy évvel korábbi aktuális hirdetésekből adódó budapesti és megyeszékhelyeken található lakások négyzetméterárait vetette össze. 

10 és 30 százalékos áremelkedés

“Az átlagos áremelkedés vidéken összességében átlagosan 10 százalékos, míg Budapesten 30 százalékos volt a használt lakások esetében” - ismertette a legfontosabb adatokat Balogh László, az ingatlan.com elemzője. Hozzátette: “A különböző városokban, és budapesti kerületekben nagyon eltérő volt az áremelkedés mértéke. Az átlagok alapján mindössze három megyeszékhelyen mutattak csökkenést az adatok, Tatabányán 4,1 százalékkal 153 ezer forintra, Salgótarjánban 1,1 százalékkal 89 ezer forintra csökkent az átlagos négyzetméterár, valamint Győrben is mérséklődtek az árak, 4,6 százalékkal, 292 ezer forintra. Balogh László szerint Győr helyzete érdekes, mivel a helyi munkaerőpiacon a térség fejlett gazdaságának köszönhetően hiány alakult ki, ez pedig az ingatlanpiacot is felpörgette, ám Győrben a lakásépítések is beindultak, ez pedig mérsékelhette a használt lakások iránti keresletet.

Budapesten a meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára idén december közepén 364 ezer forint volt, ami 30 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 280 ezer forintos összeget. “Valamennyi kerületben nőttek az árak, sőt, huszonegy kerületben két számjegyű volt a növekedés, csak a XXII. és XXIII. kerületben maradt 10 százalék alatt a drágulás mértéke. Az ingatlan.com adatai szerint a legdurvább áremelkedés a VII. kerületben következett be a friss - december közepén mért - adatokat nézve: az átlagos négyzetméterár 52 százalékkal 390 ezer forintra nőtt. A drágulás mértékét tekintve a második helyen a VI. kerület áll, ahol a négyzetméterár 48 százalékkal 466 forintra nőtt. A két kerületben megfigyelhető jelentős drágulás elsősorban a lakáshotelek elterjedésével, a szórakozóhelyek közelségével magyarázható. Balogh László kiemelte azt is, hogy egyre nagyobb az a kör, amelyen belül jelentős mértékű a drágulás. “Korábban elsősorban a Nagykörúton belüli lakások ára emelkedett dinamikusan, ám egyre több kerületben a Nagykörúton kívül eső utcákban is jelentős az áremelkedés mértéke” - tette hozzá a szakértő. Az ingatlan.com összesítése szerint a felkapott budai lokációkban - az I., a II. és a XII. kerületben - 500-512 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, ami 26-34 százalékos drágulásnak felel meg. Az átlagos árat tekintve Budapesten és országosan is az V. kerület vezeti a rangsort: négyzetméterenként 692 ezer forintért hirdették a lakóingatlanokat idén december közepén, ami 41 százalékos áremelkedésnek felel meg 2014. decemberi adatokhoz képest. 

Tetemes drágulás az új lakásoknál is

A használt lakások mellett az ingatlan.com szakértői az új lakások hirdetési árát is összevetette, az eredmény szintén jelentős drágulást mutat vidéken és Budapesten egyaránt. A fővárosban egy új építésű lakás átlagos négyzetméterára 510 ezer forint volt december közepén, ami 24 százalékos emelkedésnek felel meg az egy évvel ezelőtti árszinthez viszonyítva. Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, egy új lakás négyzetméteréért 859 ezer forintot kérnek, ez 50 százalékos drágulásnak felel meg. Balogh László kiemelte: “A drágulás mértékét nézve a korábbi években kedvezőtlen megítélésű VIII. kerület áll a második helyen. A Józsefvárosban idén december közepén egy új lakás négyzetméterára 443 ezer forint volt, ami 43 százalékos növekedés. A kiemelkedő áremelkedés többek között a kerületben, azon belül is a Corvin negyednél folyamatban lévő lakásfejlesztésekkel magyarázható”. Budán, az I., a II. és a XII. kerületben 659-686 ezer forintért hirdették az új lakások négyzetméterét, ez pedig 7-17 százalékos drágulásnak felel meg.

Vidéken összességében 10,1 százalékkal 289 ezer forintra nőtt az újonnan épített lakóingatlanok átlagos négyzetméterára. A legnagyobb áremelkedést Székesfehérvár érte el, a városban egy új lakás átlagos négyzetméterára egy év alatt 34 százalékkal 357 ezer forintra nőtt. Szintén jelentősen, 24 százalékkal 331 ezer forintra nőtt a debreceni új lakások négyzetméterára. Két számjegyű emelkedés következett be továbbá Szolnokon, Nyíregyházán, Zalaegerszegen, Szegeden, Szombathelyen, Veszprémben is: utóbbi városokban 12,1-30,1 százalékkal 228-322 ezer forintra nőtt az új lakások átlagos négyzetméterára a hirdetések alapján. 

Átalakulás a hirdetési piacon

Az idei lakáspiaci élénkülés az ingatlanhirdetési portálok piacán változást és élénkebb versenyt eredményezett. Az ingatlan.com ennek jegyében portfóliótisztítást hajtott végre és az ingatlanokat helyezte a fókuszba. “Eladtuk a Köpönyeg.hu időjárásportált, és az idén megvásároltuk az Iroda.hu kereskedelmi ingatlanhirdetésekkel foglalkozó oldalt, valamint a banki termékeket és hiteleket összehasonlító portált a Bankráció.hu-t. Emellett nevet váltottunk, Arkon Zrt. helyett már Ingatlan.com Zrt. néven működik a társaság” - ismertette a változásokat Mészáros Dávid az ingatlan.com alapítója és tulajdonosa. 

Mészáros Dávid közölte azt is, hogy a céget érintő változásokra, akvizíciókra azért volt szükség, mert egyre jobban felértékelődik a szolgáltatás minősége, egyre többen hirdetnek. “Amellett, hogy az ingatlanpiac élénkülése egy természetszerű növekedést generál, az internethasználók száma is folyamatosan növekszik. A tavalyi évhez képest idén az ingatlan.com-on 19,4 százalékkal több hirdetést adtak fel, a látogatások száma pedig 30 százalékkal nőtt. A folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk minél több terhet levenni a hirdetők és az ingatlant keresők válláról, hogy a saját szempontjukból legfontosabb döntésekre tudjanak koncentrálni.” - emelte ki Mészáros Dávid. 

Erről szól majd 2016 - már hivatalosak a CSOK részletei

A lakáspiac helyzetéről és jövőjéről Balogh László azt mondta: jelentősebb változások, átalakulások várhatóak a piacon, elsősorban a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. A lakásépítés áfájának csökkentése a fejlesztők számára nagyobb nyereséget hozhat, emiatt több projekt jelenhet meg a piacon, ezáltal bővülhet az új lakások kínálata. Szintén hozzájárulhat az új lakások piacának élénküléséhez a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) kibővítése is. 

A CSOK kibővítéséről szóló, kedden megjelent új szabályokról Balogh László azt mondta, a három gyermek után járó 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást csak új lakások építése vagy vásárlása után jár majd, de a módosítások értelmében a használt lakások vásárlása után igénybe vehető támogatások összege is 10 százalékkal növekszik. Kibővült az új lakás fogalma is: új lakásnak minősülnek az emelet-ráépítéssel vagy a tetőtér-beépítéssel létrehozott és használatba vételi engedélyhez kötött lakóegységek is. A jövőben megszületendő gyermekek után járó támogatást olyan házaspárok tudják igényelni, amelyeknek legalább egyik tagja 40 évnél fiatalabb. A három gyermeket vállaló házaspárok esetében 10 év alatt kell megszületnie a gyermekeknek, két gyermek esetében a türelmi idő 8 év. A 10 millió forint összegű vissza nem térítendő támogatás mellett maximum 10 millió forint államilag támogatott lakáshitelt is fel lehet venni. A hitel után az adósoknak csak 3 százalékos kamatot kell fizetni, a kamattámogatás pedig maximum 25 éves futamidőre szól. A vissza nem térítendő támogatást továbbra is a hitelintézeteknél lehet igényelni. Fontos szabály Balogh László szerint, ha az előzetes várakozások ellenére nem születnek meg a házaspárok által bevállalt gyermekek, akkor az igénybe vett támogatást kamatokkal növelve kell visszafizetni.

Ez várható

A keresleti oldal élénkítése mellett decemberben az ingatlanberuházóknak is segítséget nyújtott a kormányzat azzal, hogy az új lakások áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentette. Ez jelentősen fellendítheti a lakásépítéseket, mert az építkezések jelenleg a mélyponton stagnálnak: az idei évben várhatóan csak 8 ezer lakás épül meg. Az új lakások piacának bővülésére azért is kívánatos, mert egyelőre messze vagyunk attól, hogy évente 30-40 ezer új lakás épüljön. Ez a mennyiség szükséges ahhoz, hogy természetes ütemben cserélődjenek a magyarországi ingatlanok. A gyerekvállaláshoz kötött állami támogatási rendszer amellett, hogy az új lakások piacának élénkülését segítheti, egyben a telekárak emelkedését is előidézheti. 

Az ingatlanárak csökkenése az elkövetkezendő 6-12 hónapban egyik szegmensben sem valószínű. “Ha az intézkedések hatására nagy mennyiségben jelennek meg új lakások a piacon, azok várhatóan csak az újszerű - elmúlt 10-15 évben épült - ingatlanok iránti keresletet mérsékelhetik. Az ingatlanfejlesztések beindulása az újszerű lakások áraira korrekciós hatással lehet, de a jelenlegi kilátások szerint ez 2017 előtt nem valószínű” - tette hozzá az ingatlan.com szakértője.  

INGATLAN HÍREK
lakás áremelkedés
Így drágultak egy év alatt 20 milliót a lakások a botrányos pesti projektben
Mindig vannak újabb és újabb horrorsztorik a hazai lakáspiacon, megannyi történet arról, hogy hogyan jártak pórul azok, akik új építésű projektekben vásároltak, vagy vásároltak volna. Nemrég egy IX. kerületi lakópark kapcsán merültek fel problémák, a vevők dönthettek, hogy semmissé válik a szerződés és visszakapják a két évvel ezelőtt befizetett összeget, vagy ha ráfizetnek a korábbi vételárra elvileg átvehetik a lakásokat. A projekt érdekessége, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly őszi és az idei kínálati árakat az adott lakásoknál ebben a projektben, bizony 20 millióval magasabb árakkal fogjuk szembe találni magunkat.Ingatlan 2019. szeptember 04. 09:02
lakásbörze, Lurdy, lakásvásárlás
Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén
Felfokozott várakozás előzte meg a kiéhezett lakásvásárlók részéről a Lurdyban megrendezett Lakásbörzét,ahol az ingatlanfejlesztők színe-java vonultatta fel a hazai új lakás kínálatot.
Ingatlanos, ingatlanközvetít?, ingatlan értékesít?
Ingatlanközvetítők reagálnak az Index szakmát gyalázó cikkére – Székely Gabriella (Ingatlan Diszpécser – a GDN Ingatlanhálózat tagja)
Bár a nyár folyamán jelent meg az Indexen az a cikk, ami minden jóérzésű ingatlanközvetítőnél kiverte a biztosítékot, de még mindig érkeznek a MIOSZ-hoz a felháborodott reakciók. Korábbi cikkeinkben már olvashatták kollégáink reakcióit, melyek az elvárható objektivitással próbálták meg ellensúlyozni a hírportálon összeseprűzött fél információkat. Mostani cikkünkben Székely Gabriella (Ingatlan Diszpécser–tulajdonos – a GDN Ingatlanhálózat tagja) fejtette ki álláspontját a témáról. Mindezt a mindennapi munkája során átélt történetein keresztül, melyek nem csak tanulságosak, de néhol mosolyt is fognak az olvasó arcára csalni. A GDN Ingatlanhálózat képviselőjével készített interjúnak az is aktualitást ad, hogy nemrégiben jött létre a MIOSZ és a GDN között egy megállapodás, melynek részeként most már a GDN is több száz ingatlant tölt át a MIOSZ oldalára.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!