Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

Felmértük az új építésű ingatlanok piacát a Lakásbörzén

2016-05-12 10:57:26
Forrás: miosz.hu

Felfokozott várakozás előzte meg a kiéhezett lakásvásárlók részéről a Lurdyban megrendezett Lakásbörzét,ahol az ingatlanfejlesztők színe-java vonultatta fel a hazai új lakás kínálatot.

Nem hagyhattuk ki a lehetőséget, hogy egy rövid ingatlanpiac elemzést készítsünk!

Érdeklődésünk középpontjában az ingatlanfejlesztések  álltak, és azt igyekeztünk feltérképezni, hogy a börzén megjelenő újépítésű lakások építése milyen fázisban van; előértékesítés folyik-e vagy vannak-e már beköltözhető lakások.

A LAKÁSBÖRZÉN ÖSSZEGYŰJTÖTT ADATOKAT A KÖVETKEZŐ TÁBLÁZATBAN ÖSSZESÍTETTÜK:
Lakasbörze projektek 2016.marc

ÉS, HOGY MIT SUGALLNAK A SZÁMOK EGY INGATLANSPECIALISTÁNAK, ARRÓL KIRSCH GÁBOR-T, A MIOSZ ELNÖKSÉGI TAGJÁT KÉRDEZTÜK:
A 2016 tavaszi Lakásbörzén közel 2.300 db új lakással jelentek meg az ingatlan fejlesztők.

Érdekes adat, hogy ebből csak 22 %,  kb 500 db lakás az, ami már épül. A többire még nincsen építési engedély, azok az előértékesítés (vagy regisztráció) fázisában vannak.

A börzén a legtöbb lakást egyébként a 13. kerületben kínálták, amelyet a 11. kerület követett.
Agglomerációs beruházásból nagyon kevés jelent meg a kínálatban.

Ettől is érdekesebb, hogy csak 7%, összesen 167 db lakás az, ami ezek közül még eladó, ezekből válogathatnak azok, akik tervezhető időn belül szeretnének új lakásukba beköltözni, mert a börzén megjelent lakás kínálat túlnyomó részben még csak a tervezőasztalon létezik.

Összességében pozitív fejlemény az új projektek megjelenése, még ha egyelőre csak terv asztalon is, mert a lakáspiac kiegyensúlyozásához kellenek az új lakások.

Hasonló helyzet egyébként a 2000-es évek elején volt, amikor az állami kamattámogatásos hitelek, és a szocpol hatására megélénkült az építőipar és elindult az új lakás piac.

Azóta viszont,  az akkori hurrá optimizmus után átéltünk egy gazdasági válságot, és érdekelt bennünket, hogy a vevők most is ugyanakkora vehemenciával vetik-e bele magukat a nulláról induló lakásprojektekbe.

Következő cikkünkben annak járunk utána, hogy szívesen vesznek-e az emberek lakásokat a tervasztalról, illetve hogy milyen buktatói lehetnek, mire kell figyelni az ilyen vásárlások esetén.

INGATLAN HÍREK
lakás áremelkedés
Így drágultak egy év alatt 20 milliót a lakások a botrányos pesti projektben
Mindig vannak újabb és újabb horrorsztorik a hazai lakáspiacon, megannyi történet arról, hogy hogyan jártak pórul azok, akik új építésű projektekben vásároltak, vagy vásároltak volna. Nemrég egy IX. kerületi lakópark kapcsán merültek fel problémák, a vevők dönthettek, hogy semmissé válik a szerződés és visszakapják a két évvel ezelőtt befizetett összeget, vagy ha ráfizetnek a korábbi vételárra elvileg átvehetik a lakásokat. A projekt érdekessége, hogy ha összehasonlítjuk a tavaly őszi és az idei kínálati árakat az adott lakásoknál ebben a projektben, bizony 20 millióval magasabb árakkal fogjuk szembe találni magunkat.Ingatlan 2019. szeptember 04. 09:02
ingatlan, ingatlanpiac, új építés? lakás, új lakás, lakás, ingatlan.com
2015 fordulatot hozott az ingatlanpiacon, az új lakásoké lehet a jövő
A válság alatt mélybe süllyedő ingatlanpiac élénküléséről szólt az idei év, elsősorban a használt lakások piacán, de a kormányzati intézkedéseknek - a Családok Otthonteremtési Kedvezményének kibővítése és a lakásépítés áfájának csökkentése miatt az újlakás-piacon is fellendülés jöhet a jövőben. Az ingatlan.com a hirdetési árak alapján készített összesítése szerint vidéken átlagosan több mint 10 százalékkal nőttek a négyzetméterárak 2015-ben, a budapesti drágulás pedig extrém mértékű, 30 százalékos volt. Igaz, térségenként eltérő volt az áremelkedés.  
Ingatlanos, ingatlanközvetít?, ingatlan értékesít?
Ingatlanközvetítők reagálnak az Index szakmát gyalázó cikkére – Székely Gabriella (Ingatlan Diszpécser – a GDN Ingatlanhálózat tagja)
Bár a nyár folyamán jelent meg az Indexen az a cikk, ami minden jóérzésű ingatlanközvetítőnél kiverte a biztosítékot, de még mindig érkeznek a MIOSZ-hoz a felháborodott reakciók. Korábbi cikkeinkben már olvashatták kollégáink reakcióit, melyek az elvárható objektivitással próbálták meg ellensúlyozni a hírportálon összeseprűzött fél információkat. Mostani cikkünkben Székely Gabriella (Ingatlan Diszpécser–tulajdonos – a GDN Ingatlanhálózat tagja) fejtette ki álláspontját a témáról. Mindezt a mindennapi munkája során átélt történetein keresztül, melyek nem csak tanulságosak, de néhol mosolyt is fognak az olvasó arcára csalni. A GDN Ingatlanhálózat képviselőjével készített interjúnak az is aktualitást ad, hogy nemrégiben jött létre a MIOSZ és a GDN között egy megállapodás, melynek részeként most már a GDN is több száz ingatlant tölt át a MIOSZ oldalára.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!